8.11.10

Filem Pemberi InspirasiSaya ingin mencadangkan dua filem Inggeris yang boleh kita tonton untuk mengambil sedikit inspirasi tentang hal-hal pengucapan awam. Filem pertama  ialah filem "Maid in Manhattan" lakonan J-Lo. Filem ini mengisahkan kehidupan seorang ibu tunggal iaitu Marisa Ventura (Jennifer Lopez) yang bekerja di hotel, melayani anaknya yang pertama kali berucap di sekolah dan ditertawakan oleh rakan-rakannya. Ada sesuatu yang boleh kita belajar di sini.Filem kedua ialah filem The Great Debater lakonan Denzel Washington. Ia adalah berdasarkan kisah sebenar  pada tahun 1935, pendebat negro dari Kolej Wiley yang mendapat undangan dari Universiti Harvard. Penghayatan terhadap filem ini akan menemukan kita pada sesuatu yang berguna yang dapat membantu kita dalam seni berdebat.

Andai berkesempatan, carilah kedua-dua filem ini. VCD kedua-dua filem yang sebelum ini ada dalam simpanan saya telah hilang entah ke mana. Mungkin kita boleh cari di pasar-pasar malam. Carilah yang cetak rompak  asli.

1 ulasan:

Abdul Qaiyum berkata...

Salam
Cikgu cerita "the triumph" atau nama lainnya the ron clark story pun best jugak.. ia mungkin boleh beri inspirasi kepada para guru...