2.2.11

Bahasa BadanSelain hubungan mata, kedudukan atau posture badan amat penting. Sudah tentu kita tidak akan beroleh keyakinan dengan penutur bertubuh longlai atau condong bagai mahu rebah ke bumi. Kedudukan badan yang tepat bukan sahaja membantu meningkatkan keyakinan pendengar, malah menambahkan kekuatan vokal melalui aliran udara tanpa sekatan pada bahagian abdomen.

Bentuk T
Posture badan yang betul ialah tegak dengan kedudukan bahu separas. Atau dengan cara mudah, kita berdiri dengan tulang belakang dan kedudukan bahu membentuk hurut T.
Bentuk T ini akan ‘patah’ apabila kita membongkok, menekan meja, atau melayah. Kekuatan vokal berkurang dan kita kelihatan ‘lemah’.

Tangan
Tidak boleh dinafikan, tangan merupakan jentera utama selain suara, wajah, dan tubuh. Tangan biasanya bergerak menggayakan makna atau mesej yang disampaikan Pengucap yang baik biasanya memanipulasi gerakan tangan secara reaktif namun terkawal. Tidak perlu menghayun tangan ke depan dan ke belakang.
Atau menggayakan tiap patah perkataan terletus dari bibir, atau memusarkan kedua-dua tapak tangan sambil bahu terangkat dan suara diteran. Gerakan tangan perlu diikhlas dan tidak boleh dibuat-buat atau direncana. Kalau angka satu disebut, maka satulah jari terbit menuding. Tambah indah langkah dan hujah. Gerak tangan menjadikan kita tampak selesa dan yakin

Menghadap

Badan mesti bergerak, dipusingkan dan dihadapkan pada lokasi tepat, dengan bersahaja.Henjutan atau ayunan kecil yang dirasakan sesuai boleh dilakukan untuk menggambarkan ketegasan isu. Terpulang. Guna rasional akal: logik atau tidak gerakan badan ini dilakukan.Jangan keterlaluan. Tidak perlu beraksi lebih atau menggelinjang. Semuanya mesti terkawal. Sebatian bahasa badan yang baik akan menzahirkan satu lukisan ide indah, mudah.

2 ulasan:

syahrulnizam berkata...

Untuk rujukan lanjut, tuan/puan boleh lihat ulasan dalam buku SENI BAHASA BADAN.

MUZAFFAR berkata...

Terima kasih Tuan Syahrulnizam... dapatkan buku Seni Bahasa badan sekarang...!