5.6.14

Panduan Menjaga Suara

Di bawah ini, saya telah menyenaraikan beberapa tips ringkas bagi seseorang yang ingin menjaga suaranya lebih – lebih lagi jika mereka ada seorang trainer atau penceramah.Terdapat beberapa tips yang dapat dipraktikkan oleh anda untuk menjaga kualiti suara anda seperti di bawah.
1.         Praktikan nada suara anda yang berbeza-beza dengan membaca petikan dari buku-buku kanak-kanak kerana yang jenis penceritaan begini membolehkan anda membuat percubaan kepelbagaian nada suara dengan meninggikan dan merendahkan suara anda.

2.        Sebelum anda berucap, jangan makan banyak atau minuman soda atau susu. Minuman berkarbonat akan menjadikan mulut yang kering dan produk tenusu boleh membuat anda rasa seperti anda perlu untuk mendehemkan tekak anda.

3.        Cuba latihan bernafas dengan dalam sebelum ucapan dan pembentangan anda. Pratikkan dengan menggunakan diafragma dalam perut anda supaya perut anda dapat mengeluarkan semua oksigen, tetapi jangan angkatkan kedua – dua bahu anda.

4.        Praktik ucapan anda dengan merekodkannya. Dengar untuk mengenal pasti jenis kualiti vokal anda perlu betulkan.

5.        Ubahkan tahap kenyaringan suara anda. Suara anda selalunya akan menjadi lebih tinggi atau nyaring apabila kita takut dan gugup, jadi amalkan senaman pernafasan untuk membantu menormalkan suara anda.

6.         Cuba bezakan nada dan tahap volume serta kadar kelajuan suara anda untuk menambah penekanan dan tarikan terhadap pengucapan anda.

7.       Memanaskan badan dengan meregangkan muka dan leher anda sebelum pembentangan.

8.        Gunakan frasa dengan betul untuk membantu anda memperbaiki gaya pengucapan anda.

9.        Jangan tamatkan ayat dengan meninggikan nada suara atau menjerit seperti anda ingin bertanyakan soalan.

10.      Sebutkan huruf dengan jelas, seperti b, d, t, dan k, terutamanya pada hujung perkataan. ini membantu anda  dengan gaya bicara anda.

11.      Jangan selalu minum  minuman bergas atau sejuk kerana air seperti ini akan membuatkan tekak anda sakit,  berkahak dan batuk.

12.      Jangan menghisap rokok. Elakkan merokok sebelum berucap atau selepas berucap. Ingat, rokok bukan ubat  yang boleh menyembuhkan kualiti suara anda. Rokok akan mengakibatkan tekak membengkak dan anda  sakit sehingga tidak boleh berucap.

Semoga tips yang ringkas di atas dapat menjaga kualiti suara anda agar ianya tidak pecah atau sakit setiap masa. Elakkan perkara yang tidak sepatutnya diamalkan dan lakukan latihan yang ringkas sebelum anda berucap.


Tiada ulasan: